Agnieszkę Cegielską pierwszy raz zobaczyłam w jednym z cykli telewizji śniadaniowej Dzień Dobry TVN. Opowiadała wówczas o soku z brzozy - jego pozyskiwaniu i właściwościach prozdrowotnych. To dzięki Agnieszce skusiłam się na to, co daje natura i pierwszy raz spróbowałam tego cuda. Wtedy zachwycałam się Agą z ekranu, dziś natomiast mam przed sobą książkę z jej przepisami.
Agnieszka Cegielska od lat propaguje naturalny styl życia i czerpanie z dobrodziejstw natury. Nie powiem, żebym w stu procentach odżywiała się zdrowo, niestety do swojej diety przemycam czasem niepotrzebne kalorie. Nie zmienia to jednak faktu, że uwielbiam naturalną kuchnię i staram się jak najczęściej z niej korzystać. Naturalnie to zdrowo i smacznie.
Książka Agnieszki Cegielskiej zawiera 60 przepisów na pyszne potrawy, które dobrze wpływają na organizm. W dobie zanieczyszczonego środowiska, smogu, chorób określanych mianem cywilizacyjnych, często przykładamy zbyt małą wagę do tego, co jemy. Ważne jest, aby nasza świadomość dotycząca prozdrowotnych właściwości składników naturalnych i życia w zgodzie ze środowiskiem stale się poszerzała. Powinniśmy częściej sięgać po bogate w składniki odżywcze owoce, warzywa, zioła czy kasze. A jeśli brakuje nam pomysłu, jak je połączyć ze sobą, aby stworzyć naprawdę ciekawe i smaczne danie, warto zajrzeć między innymi do książki "Naturalnie w kuchni". Znajdziemy tam przepisy na:
- koktajle dodające energii,
- śniadania na dobry początek dnia,
- zdrowe dodatki i przekąski,
- odżywcze zupy,
- dania wzmacniające odporność,
- słodkości (one także mogą być zdrowe!),
- prozdrowotne napoje i napary.
Wszelkie treści zostały okraszone przyjemną dla oka oprawą graficzną, a fotografie potraw wprost pobudzają kubki smakowe :). Publikację polecam każdemu - zarówno osobom rozpoczynającym przygodę ze zdrowym odżywianiem, jak i tym, którzy od dawna zaznajomieni są z tematem, bo może się okazać, że akurat nie testowali jeszcze przypisów na tak pyszne potrawy, jakie serwuje Agnieszka.
0 komentarze:
Prześlij komentarz