środa, 24 lutego 2016

Kruche ciasto z orzechową masą i malinami.

Czasami są takie chwile, że człowiek siedząc w domu wpada na różne dziwne i mniej dziwne pomysły. Wczoraj znalazłam się dokładnie w takiej sytuacji, z tym, że moje myśli krążyły w obszarze tematyki kuchennej. Dawno nic nie piekłam, więc postanowiłam skomponować jakieś nowe ciasto. Długo na efekty czekać nie trzeba było... Już tego samego dnia mogliśmy delektować się kruchym ciastem z orzechową masą z mascarpone, z dodatkiem startej czekolady i malin. Nie zwlekając przejdźmy do najprzyjemniejszej części wpisu, czyli do przepisu :)!


Składniki:
  • 200 g mąki tortowej,
  • 100 g schłodzonego masła,
  • 90-100 g cukru,
  • 1 jajko,
  • serek mascarpone,
  • tabliczka białej czekolady,
  • 1-2 paski czekolady mlecznej, deserowej lub gorzkiej,
  • garść lub dwie orzechów,
  • maliny.

Przygotowanie:

Na początek przygotowujemy kruchy spód. Na płaską powierzchnię (blat, stolnica, deska) przesiewamy mąkę, dosypujemy cukier i pokrojone na większe kawałki masło. Całość siekamy nożem tak długo, aż zrobią się nam malusieńkie grudki. Wówczas do masy dodajemy jajko i zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra i dół), rozwałkowujemy wyciągnięte ciasto i wypełniamy formę, zostawiając grubsze brzegi (najlepiej taką jak na tartą, ja póki co z okrągłych mam tylko tortownicę :D). Dziurkujemy ciasto widelcem i wkładamy je na około 20 minut do piekarnika (do uzyskania złotego koloru).


Kiedy ciasto się schłodzi, zabieramy się za masę. Najpierw rozpuszczamy w kąpieli wodnej tabliczkę białej czekolady.


Odkładamy garnuszek z czekoladą na chwilę do ostudzenia, a w tym czasie w rozdrabniaczu siekamy nasze orzechy - ja użyłam mieszanki z Lidla, w której znajdowały się orzechy włoskie, laskowe, nerkowca i brazylijskie.


Kiedy czekolada nie będzie już taka ciepła, mieszamy ją z mascarpone, a potem dosypujemy orzechy.


Dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy masę na ciasto.


Następnie ucieramy nad ciastem czekoladę - mleczną, gorzką, deserową, po prostu taką, jaką lubicie najbardziej. Mój facet jest mlecznożerny, więc poszłam na ustępstwo :).


Na koniec dorzucamy maliny i wkładamy ciacho do lodówki na około godzinę - dwie. Ciacho najlepiej smakuje na drugi dzień, ale po wspomnianym przeze mnie czasie również otwiera bramy do kulinarnego raju :).


Ciacho, jak widzicie, jest niezwykle proste w wykonaniu i przede wszystkim mało czasochłonne. Kubki smakowe szaleją, a każdy ukrojony kawałek znika w mgnieniu oka. Górę można udekorować nie tylko malinami, ale także borówkami amerykańskimi, których niestety nie miałam u siebie w kuchni.

Zachęcam Was do wypróbowania przepisu, no i życzę Wszystkim smacznego! Całusy, Karolina.

26 komentarze:

  1. Przepysznie wyglada ;)
    grlfashion.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Każdy ukrojony kawałek znika w mgnieniu oka? Jeśli chodzi o mnie to całe ciasto by tak znikło haha :D A jeśli są tam jeszcze truskawki albo maliny to już w ogóle! :D Muszę chyba jutro ugotować/upiec kilka ciekawych rzeczy, bo po dzisiejszym nadrabianiu zaległości na Twoim blogu narobiłaś mi ogromnego smaka (jak zwykle)! :( <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hah Ty głodomorze :D! Gotuj gotuj, pichcenie sprawia wiele przyjemności <3! Ups... No ale przynajmniej Cię zainspirowałam :D.

      Usuń
  3. Ale cudnie wygląda, musi być pyszne.
    Mi niestety ciasta kompletnie nie wychodzą.

    martinkax.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbuj, na pewno w końcu Ci się uda!

      Usuń
  4. Moje kubki smakowe szaleją na sam widok!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tarty, koniecznie muszę spróbować zrobić to ciasto. Już mi ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm wcinałabym aż by się uszy trzęsły:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie kruche ciasta. Pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja taka głodna jestem!
    Pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmm... Pyszne. Przepis na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ojej, ojej, ojej ♡ Mój tata ma w sobotę urodziny, coś mi się wydaje, że to ciacho może być królem tej imprezy :D Muszę pokazać mamie, bo już mascarpone kupiła i gotowy spód :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo to macie idealną okazję wypróbować :D!

      Usuń
  11. Wygląda fantastycznie! ;-) pewnie tak samo smakuje ;) Tym bardziej że jest tam biała czekolada i mascarpone! ;-) koniecznie będę musiała wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jadłem jedynie kruche ciasto z marmoladą. Twoje wygląda smakowicie, chętnie bym spróbował:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z kolei nie jadłam z marmoladą, jedynie kruche ciasteczka, a nie całe ciasto. Chyba mnie zainspirowałeś, bo po głowie już chodzą jakieś wizje nowej odsłony ciasta :D!

      Usuń
  13. Mmmmm ale pyszności!
    _______________________
    www.justynapolska.com
    Fashion&Beauty Expert

    OdpowiedzUsuń
  14. póki pracuję w cukierni takie akcje w kuchni to ode mnie z daleka proszę! :D ale wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Szybkie, proste w wykonaniu, a jakie efektowne. Na pewno kiedyś przepis wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Widziałam zdjęcie na Twoim fb i jakoś tak czuję, że też za niedługo wezmę się za takie ciasto ;) Ogólnie uwielbiam piec, gotować. Ostatnio robiłam Twoje jajeczne muffinki i powiem, że razem z rodziną jesteśmy zachwyceni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodzenia <3. PS. Jest mi niezwykle miło, że moja receptura na muffiny jajeczne przypadła Wam do gustu <3!

      Usuń
  17. wygląda przepysznie! mmm, dawno już nie jadłam malin. zastanawiam się tylko nad tą białą czekoladą, bo w sumie i średnio lubię, i zawsze się dziwię, jak można nazywać to czekoladą, przecież tam chyba nie ma kakao :o? ale czy sam serek mascarpone z orzechami byłby ok, jak myślisz, Karolina?
    w każdym razie przepis i tak super, z chęcią zjadłabym teraz takie ciacho. <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto wygląda przepysznie. Chętnie zrobię w okresie letnim z malinami z mojego ogródka. :)

    OdpowiedzUsuń